17 Haziran 2013 Pazartesi

FENERBAHÇE’NİN UEFA GÜNDEMİNE İLİŞKİN TAHMİNLER, BELGELER, GERÇEKLER…


TOPLANTI NEDEN ERTELENDİ? BELGELER NE ANLAMA GELİYOR?


Fenerbahçe Spor Kulübü Yönetim Kurulu, resmi sitesinden yaptığı bir açıklamayla, 17.06.2013 günü, UEFA disiplin müfettişinin raporu ile ilgili gerçekler hakkında açıklamalarda bulunacaklarını belirtmiş, buna rağmen, gerekçesi kendilerinde saklı olmak üzere bu açıklamayı ileri bir tarihe ertelemişti.

Şimdi bir takım sorular ışığında, olayların perde arkasına doğru bir yolculuk yapalım.


Sorular, sorular…

- Fenerbahçe’nin açıklamayı erteleme sebebi neydi?

- Açıklamanın ertelenmesi (karar sonrasına bırakılması) veya iptal edilmesi durumunda, Fenerbahçe bu konudaki haklılığını uluslar arası futbol kamuoyuna nasıl anlatacaktı?

- Zaten savunma için dahi yetersiz olan kısıtlı zamanda, Fenerbahçe Yönetim Kurulu, yargısız infaz edileceğini hissettiği duruşmaya kadar, ertelediği toplantıyı da koz hanesinden düşerse, başka ne gibi önlemler alacaktı veya alabilirdi ki?

Soruları tersten soracak olursak;

- Fenerbahçe’nin toplantıyı ertelemeyip, UEFA disiplin kurulları yargılama sürecinde yapacağı açıklamalar, uluslar arası futbol kamuoyu gözünde, “UEFA ile inatlaşma” imajından öteye gidebilecek miydi?

- Resmi kurul ve resmi adalet kanallarını, adaletin gerektiği zamanlarda değil de, iş güzarlık peşinde olduğu zamanlarda çalıştıran UEFA’ya yapılabilecek resmi bir sesleniş, muhatabında ne kadar yankı bulacaktı?

İşte, biz tüm bu soruların cevaplarının peşinde koşarken, Fenerbahçe’nin UEFA sürecinin öncesiyle ve sonrasıyla alakalı olarak, gece yarısı haber sitelerine bomba gibi belgeler düştü. Bu belgeler; Fenerbahçe’nin Avrupa Kupalarında mücadelesiyle ilgili UEFA (İnfantino) – TFF yazışması ve Fenerbahçe dosyasıyla ilgilenen UEFA Disiplin Müfettişi David Casserly’nin hazırlamış olduğu, Fenerbahçe’nin suçsuz ve UEFA turnuvalarına katılabileceğini gösteren belgelerdi.

- Peki yalnızca Uefa, TFF ve Fenerbahçe Yönetim Kurulu’nun elinde bulunan bu belgeler, nasıl oldu da Fenerbahçe’nin toplantıyı ertelediği günün gecesinde haber sitelerinde açığa çıktı?



İşaretler, tahminler ve muhtemel cevaplar…

- İlk olarak, Fenerbahçe, UEFA’da işlerin, öncelikle resmi kanallardan değil, lobi ile yürütüldüğünü, UEFA hukuk kurullarının da adalet için değil, cezalandırmak için işle(til)diğini gayet iyi biliyordu. UEFA ile resmi bir inatlaşmaya tutuşmak istemedi.

- İkincisi, Fenerbahçe toplantıyı erteledi çünkü, uluslar arası futbol kamuoyunun gözünde “UEFA yargılamasına müdahale eden” ve “UEFA ile inatlaşmaya girmiş bir kulüp” imajı vermek istemiyordu.

Peki Fenerbahçe için bu toplantı dışında, başka yapabileceği bir şey varmıydı da bu toplantı ileri bir tarihe ertelendi?

Evet, vardı…

Fenerbahçe Yönetim Kurulu, resmi toplantısını erteleyerek, elindeki belgelerin bir kısmını informel yollardan basınla paylaştı ve resmi olarak içinde yer almadığı bir cepheden savunma ve saldırıya geçti. Açıkçası UEFA’ya, çok dengeli bir rest çekti.


Peki UEFA bu resti yer mi veya görebilir mi?

UEFA’nın Fenerbahçe’yle ilgili soruşturmasının gidişatına bakılırsa, olağan olmayan, UEFA hukuğunun dışında birşeyler gelişiyor. Fenerbahçe’nin cezalandırılması için olağandışı yöntemlere başvuruluyor.


Belli ki Fenerbahçe yönetimi kaybedecek birşeyinin olmadığını düşünüyor. Eğer UEFA bu resti görürse, Fenerbahçe savunmasına resmi kanallardan devam edecek.
Yok eğer UEFA geri adım atar da, Fenerbahçe’nin aklanacağının garantisini verirse, Fenerbahçe bu belgeler üzerinden oluşturulan süreçle alakalı bir tavır koymayacak. Muhtemelen bu, UEFA’nın gözünde, “iki tarafın da kazandığı, karlı bir iş olarak görülüp, sulh ile çözülecek.”

Fenerbahçe bu hamlesiyle, “UEFA’nın ezberini bozabilir mi, sonuç alabilir mi?” derseniz tabi ki bilemeyiz, ancak ben çok doğru bir hamle olduğunu düşünüyorum.

Peki Fenerbahçe’nin elini güçlendiren fakat Fenerbahçe’nin resmen topa girmediğini gösteren bir şekilde basınla informel olarak paylaşılan bu belgeler ne anlatıyor?



Aşağıdaki 1. Belge İnfantino imzalı. Öncelikle Türkçe’sini hemen ardından İngilizce’sini paylaşıp, ne anlattığına bir bakalım.

BELGENİN TÜRKÇE HALİ





BELGENİN ORJİNALİ



Görüldüğü gibi, hakkında şike yaptığına dair, Türk basını, savcılık ve emniyet kaynaklı kanıtlar olduğu iddia edilen Fenerbahçe’nin, İnfantino tarafından, başlayacak sezon için turnuvalara gelmemesi veya TFF tarafından buna izin verilmemesi isteniyor.  Bu durumda Fenerbahçe’nin sadece bahsi geçen sezonla kısıtlı kalacak bir men durumuyla karşı karşıya kalıp, UEFA tarafından hakkında soruşturma dahi açılmayacağı UEFA genel sekreteri tarafından resmi bir belge ile federasyona iletiliyor.




2. Belge ise UEFA’nın, Fenerbahçe dosyasına bakan Disiplin Müfettişi David Casserly imzalı.


RAPORUN İLGİLİ KISMININ TÜRKÇE'Sİ

“TFF tarafından Türkiye’deki şike iddiaları için UEFA’ya gönderilen belgeleri biliyorum. Bu iddialar TFF’nin etik ve hukuki organlarının verdiği kararları içeriyor. Ancak henüz gerekçeli kararlar oluşturulmadığından, TFF Tahkim Kurulu’nun gerekçeli kararını içermemektedir.
Yukarıda belirtilen açıklamalara istinaden, şahsımın önerisi;
UEFA Disiplin Komitesi’nin (CDB), TFF Tahkim Kurulu tarafından oluşturulacak son kararı değerlendirmeden Fenerbahçe’nin Nisan 2007’den bu yana yerel ya da uluslar arası organizasyonlarda bir maçta şike yaptığı ya da maçın sonucuna etki edecek bir faaliyette bulunduğuna veya bu kulübün UEFA Şampiyonlar Ligi kriterlerini karşılamadığına dair son bir karar düzenlenemeyeceği yönündedir.
Son olarak, TFF Tahkim Kurulu son gerekçeli kararını düzenlediğinde, Kontrol ve Disiplin organına sunulmak için ek bir rapor düzenleme talebimi iletirim”

2 gün sonra müfettiş Casserly tarafından mevcut rapora eklenmek üzere yeni bir ek gönderiliyor:


RAPORUN İLGİLİ KISMININ TÜRKÇE'Sİ

“UEFA Disiplin Komitesi’nin yarınki toplantısında Fenerbahçe’nin Nisan 2007’den bu ana kadar şike faaliyetinde bulunduğuna dair kesin bir karar veremeyeceği görülmektedir. Konuyla ilgili son karar oluşturulana kadar, aleyhinde bir kanıt olmadığı durumda Fenerbahçe ilgili kriterleri karşıladığından, kulübün Şampiyonlar Ligi’ne katılma hakkına sahip olduğunu saygılarımla hatırlatırım”


RAPORUN ORJİNALİ



Yine görüldüğü gibi, Fenerbahçe ile ilgili TFF kurullarının vermiş olduğu kararların ve soruşturma delillerinin incelenmesi sonucunda, Fenerbahçe’nin suçlu kabul edilemeyeceğini, TFF tahkim kurulunun gerekçeli kararının beklenmesi gerektiğini ve Avrupa kupalarında yer alabileceğinin raporlandığı görülüyor.

Peki ne oluyor da, İnfantino’nun sunduğu şartı (bahsi geçen yılla alakalı men kararı) kabul eden TFF tarafından Şampiyonlar Ligi’ne gönderilmeyen Fenerbahçe hakkında UEFA tarafından bir disiplin soruşturması başlatılıyor?

Men durumunda, soruşturmaya dahi gerek kalmayacağı ve Fenerbahçe’nin bahsi geçen sezondaki UEFA turnuvalarına katılmaması durumunda, durumun geri kalan kısmının UEFA’yı ilgilendirmeyeceği ve disiplin soruşturmasına dahi gerek kalmayacağı, UEFA Genel Sekreteri İnfantino tarafından TFF’ye resmi bir belge ile iletilmesine rağmen, başlatılan soruşturma ne anlama geliyor?

Neden bu soruşturma sürecinde, UEFA tarafından görevlendirilen disiplin kurulu müfettişi David Casserly, Fenerbahçe’nin temiz ve turnuvalara katılabilir durumda olduğunu rapor ettikten ve Fenerbahçe’nin 2012 sezonunda UEFA turnuvalarına katılmasını sağladıktan sonra görevden alınıyor, raporu hiçe sayılıyor?

Mayıs ayında değişen kurallar neticesinde yeni bir disiplin raporu gerekiyorsa neden aynı müfettiş yeni kurallara göre tekrar rapor hazırlamıyor?

Nasıl oluyor da yerine yeni bir müfettiş görevlendirilip, Fenerbahçe, bu müfettiş tarafından kesinleşmemiş mahkeme kararlarına dayandırılarak cezalandırılmak isteniyor?




Bundan sonra ne olur?

Öncelikle sürecin Fenerbahçe lehine çok keskin bir şekilde döndüğünü söyleyelim ve hemen sonrasında bunun sebeplerini sıralayalım:

İlk olarak, Uefa, İnfantino imzalı belgede Fenerbahçe’nin men edilmesi durumunda sonraki yıllar için hakkında disiplin soruşturmasına gerek kalmayacağını belirtmesine rağmen neden Fenerbahçe’ye disiplin soruşması açıldığını açıklamak zorunda.

İkinci olarak, İnfantino imzalı belgedeki tavsiye kararına uyulmasına rağmen, Fenerbahçe hakkında açılan disiplin soruşturmasında, ilk disiplin müfettişi tarafından, TFF hukuk kurulları yargılaması ve kararlarının kanıt kabul edilerek geçerli sayılması ve Fenerbahçe’nin UEFA turnuvalarına katılabileceğinin belirtilmesine rağmen yeni müfettişin Fenerbahçe’nin cezalandırılmasını istemesi de UEFA’nın açıklamak zorunda olduğu bir durum.

Şayet UEFA tarafından, ilk rapor ve müfettişin yok sayılarak, yeni bir müfettişin yeni bir rapor hazırlaması ve bu yeni raporun, ilk rapor ile taban tabana zıt olarak Fenerbahçe’nin cezalandırılması gerektiğini belirtmesi, yine UEFA için açıklanması çok zor bir durum.

Zira aksi durumda UEFA, spor hukuku ve federasyonların özerklikleri ilke-kurallarını çiğnemiş olacak, bırakın spor hukuku çerçevesinde geçerli kanıt olan bağımsız TFF hukuk kurullarının kararını tanımamayı, kendi kurullarında görev alan disiplin müfettişi ve raporunu da tanımamış olacak.

Uluslar arası futbol kamuoyu tarafından, yönetiliş biçimi ve adaleti konusunda söylentilerin ayyuka çıktığı şu dönemde UEFA, bunun doğruluğunu ıspatlarcasına yanlışa düşeceği, yukarıda belirttiğimiz tasarruflardan uzak duracaktır.

Netice itibariyle Fenerbahçe Yönetim Kurulu’nun aba altından gösterdiği resti  görmeyecek ve olayın sükunetle bir an önce neticeye ermesini sağlayacaktır.
Olur da UEFA bu resti görmeye kalkarsa, Fenerbahçe yönetimi, resmi yollardan yeni belgelerle, Türkiye içindeki bağlantıları da kapsayan gerçekleri gözler önüne sermeye devam edecektir diye düşünüyorum. Buzdağının görünen yüzünün, UEFA tarafından yeterli kabul edilip edilmeyeceği bundan sonraki süreçte neler yaşanabileceği konusunda ipuçları verecektir.


Ancak herkesin içi rahat olsun.
Fenerbahçe “beni öldürmeyen acı güçlendirir” sözünü kanıtlarcasına UEFA’ya 2. kez boyun eğmeyecektir.
Üstelik Fenerbahçe’nin kaybedebileceği tek şey, boyun eğmesi durumunda zaten kaybedeceği UEFA turnuvalarına katılma hakkıdır…




Kamer AKBAŞ


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder